Info ibu


Penyusuan selepas anda disahkan hamil sekali lagi peringkat akhir ke adalah selamat.Ada sesetengah pihak yang taku untuk meneruskan penyusuan apabila di ketahui hamil lagi.Jangan risau jangan bimbang untuk meneruskan penyusuan kepada anak anda.Anda tidak perlu risau takut bayi dalam kandungan anda tidak dapat cukup zat atau anak yang menyusu akan mendapat kurang zat.Kepada anda yang ingin menerus...kan penyusuan semasa hamil boleh la menikut garis pandungan ini...
1. Zat makanan bayi terjaga/Pemakanan sihat
Jaga corak pemakanan anda sebagai ibu yang menyusu dan sedang hamil.Badan kita akan mengutamakan bayi dalam kandungan dengan mengenepikan dan menyalurkan zat makanan mengikut keperluannya.
2.Tidak memudaratkan anak
Di peringka akhir kehamilan,bekalan susu akan mula meyusut sedikit demi sedikit.Jadi, dapatkan nasihat doktor untuk memastikan pertambahan berat badan anak anda normal sejajar dengan peningkatannya.
3.Bercerai susu
Isi kandungan susu akan berubah sepanjang tempoh kehamilan.Ada sesetengah anak boleh menerima perubahan ini.Ada yang akan kurang berminat untuk menyusu lagi.
4.Rangsangan puting
Terdapat kajian membuktikan rangsangan mekanikal keatas puting mampu memulakan proses pelahiran jika ia dilakuan di dlam trimester ketiga.W/bagaimana pun,bagi anda yang mempunyai sejarah kelahiran pramatang atau pernah keguguran ,anda dinasihatkan untuk bercerai susu lebih awal.
 
 
Dari pengalaman saya, semasa mengandungkan anak kedua, saya masih menyusukan anak pertama sampai kandungan saya 8 bulan.Mula-mula risau jgk.Takut bayi dalm kandungan tidak mendapat zat yg cukup.Nurse pun suruh sy jgn bagi susu pada anak saya.Tapi saya teruskan jgk coz anak xnak minum susu cap lembu...tp alhamdulillah...bayi sy sht...berat 3.4kg masa lahir dan saya sakit nak bersalin sekejap je...hheee...sy panggil tandom susu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan